qigong voor mensen met tinnitus

qigong voor mensen met tinnitus

Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is een klacht waar bijna een miljoen mensen in Nederland last van hebben. Een minderheid, zo’n 150.000 mensen, heeft hiervan ernstig last.
Tinnitus is moeilijk te behandelen, zeker als iemand er al geruime tijd last van heeft. Binnen de reguliere geneeskunde is tinnitus onbehandelbaar; de begeleiding richt zich in het bijzonder op het leren omgaan met de klachten. Behandelingen met complementaire geneeswijzen, zoals de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG), hebben slechts wisselend succes.

Op verzoek van een van mijn leerlingen heb ik speciaal voor mensen met tinnitus een qigong-oefenprogramma ontwikkeld waarmee zij hun klachten in ieder geval kunnen verminderen.

De oorzaken voor het ontstaan van tinnitus zijn divers. De TCG maakt globaal onderscheid tussen een tekort (deficiëntie) en een teveel (exces). Om baat te kunnen hebben bij het doen van qigongoefeningen, heeft iedere tinnitus-patiënt dan ook een oefenprogramma-op-maat nodig. Om te kunnen bepalen welke oefeningen iemand nodig heeft, wordt tijdens een intakegesprek onderzocht wat de oorzaken zijn van iemands’ tinnitus. Tijdens de cursus wordt het gehele oefenprogramma onderwezen en krijgt iedere deelnemer persoonlijke adviezen.

De oefeningen zijn bestaande qigongoefeningen of onderdelen hiervan.
Om baat te kunnen hebben van de qigongoefeningen wordt van de deelnemer verwacht dat hij of zij de oefeningen regelmatig doet.

‘s-Hertogenbosch

Data: 15, 22 en 29 november en 6 december
Tijd: 19.30-22.00
Ontvangst vanaf 19.00
Locatie: Pand 18, Sint Josephstraat 18, 5211 XR ‘s-Hertogenbosch
Kosten, inclusief intakegesprek en syllabus: € 250,-
Vroegboekkorting bij betaling vóór 1 november: € 225,-
Bankrekeningnr: NL27INGB0005522132
t.n.v.: Ruud Raaijmakers
Afspraak voor een intakegesprek: 073 6137798
Docent: Ruud Raaijmakers
Klik hier voor opgave 

BlogVolg ons


Inschrijven nieuwsbrief