qigong voor mensen met tinnitus

qigong voor mensen met tinnitus

Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is een klacht waar bijna een miljoen mensen in Nederland last van hebben. Een minderheid, zo’n 150.000 mensen, heeft hiervan ernstig last.
Tinnitus is moeilijk te behandelen, zeker als iemand er al geruime tijd last van heeft. Binnen de reguliere geneeskunde is tinnitus onbehandelbaar; de begeleiding richt zich dan ook vooral op het leren omgaan met de klachten. Behandelingen met complementaire geneeswijzen, zoals de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG), hebben slechts wisselend succes.

Op verzoek van een van mijn leerlingen heb ik speciaal voor mensen met tinnitus een qigong-oefenprogramma ontwikkeld waarmee zij hun klachten in elk geval kunnen doen verminderen.

De oorzaken voor het ontstaan van tinnitus zijn divers. De TCG maakt globaal onderscheid tussen een tekort (deficiëntie) en een teveel (exces). Bij een tekort worden de zintuigen (waaronder de oren) onvoldoende van qi voorzien en bij een teveel kan die de zintuigen onvoldoende bereiken. De toegankelijkheid voor de qi wordt dan belemmerd door de aanwezigheid van opgehoopte ziekteverwekkende factoren.
Structurele overbelasting van lichaam en geest door overmatige inspanning, put het lichaam uit. Het ‘tekort’ dat hierdoor ontstaat, is misschien wel de meest veelvoorkomende oorzaak voor het ontstaan van tinnitus. De consumptie van voedsel dat niet goed wordt verteerd en langdurig aanhoudende emotionele gemoedstoestanden (boosheid, verdriet, angst, ressentiment, frustratie, etc.) vormden in het lichaam ziekteverwekkende factoren die de qi verzwakken.
Andere factoren voor het ontstaan van tinnitus zijn onder andere: harde geluiden, medicijngebruik en een verleden van veelvuldige oorontstekingen.

In de cursus ‘Qigong voor mensen met tinnitus’ worden oefeningen onderwezen die

  • de nieren voeden (bij uitputting zijn die verzwakt)
  • het lichaam zuiveren van ziekteverwekkende factoren die zich vooral in het hoofd hebben opgehoopt. Deze factoren worden uit het lichaam geleid via de gehoorgang, de driewarmer- en galblaasmeridiaan.

De cursus ‘Qigong voor mensen met tinnitus’ bevindt zich in een experimenteel stadium. Pas als de cursus een aantal keren is gegeven aan grote aantallen deelnemers die thuis regelmatig oefenen, is pas te zeggen hoe effectief de oefeningen zijn.

Om baat te hebben bij qigong, heeft iedere tinnitus-patiënt een oefenprogramma-op-maat nodig. Om te kunnen vaststellen welke oefeningen iemand in het bijzonder nodig heeft, wordt de cursus voorafgegaan door een  intakegesprek. Tijdens de cursus krijgt iedere deelnemer persoonlijke adviezen.

De oefeningen zijn bestaande qigongoefeningen of onderdelen hiervan.
Van de deelnemers wordt verwacht dat hij of zij de oefeningen regelmatig doet.

Momenteel zijn geen cursussen gepland. Klik hier als je geïnformeerd wilt worden over nieuwe cursussen.

BlogVolg ons


Inschrijven nieuwsbrief