Uitgangspunten en focus

Uitgangspunten en focus

In mijn taiji- en qigongbeoefening ben ik primair gericht op het ontwikkelen van een krachtige, stabiele interne qi (nei qi). De toename van deze qi reguleert de qi-huishouding van mijn lichaam en versterkt zo mijn gezondheid. Met het ontwikkelen van deze interne qi, ontwikkel ik ook externe qi (wai qi). Deze qi gebruik ik voor het behandelen van mensen met gezondheidsklachten. De resultaten die ik met deze behandelingen boek, zijn een reflectie van mijn taiji- en qigongkwaliteiten. Die kwaliteiten nemen toe naarmate ik in mijn beoefening groei. Op deze manier toets ik mijn taiji- en qigongvaardigheden via het behandelen met medische qigong.

Onder normale omstandigheden is de intensiteit van de qi zo gering dat we die slechts vaag in ons lichaam voelen. Mijn leerlingen leg ik uit wat de condities zijn waardoor de qi in het lichaam toeneemt en voelbaar wordt. Want alleen als de qi een voelbaar fenomeen is, kan deze worden ontwikkeld en worden gebruikt voor selfhealing.

Ergens in onze prille jeugd zijn we ons gaan identificeren met ons lichaam, ons denken en voelen. Dit is een natuurlijk proces. Deze vereenzelviging ging gepaard met een gevoel van afgescheidenheid, van gemis. Het gemis wekte in ons het verlangen naar vervulling. Van vinders werden we zoekers; het vanzelfsprekende verwelkomen van wat is, maakte plaats voor de gefilterde waarneming hiervan. Wat is werd wat zus is of zo is.

De beoefening van taiji en qigong nodigt je uit tot het herwinnen van je oorspronkelijke conditie. De regelmatige beoefening verruimt je lichaamsstructuur, de levende matrix, en verheldert en verstilt je geest. Je lichaam wordt vrij van verkrampingen en belastende factoren en je levenskracht (qi) kan dan onbelemmerd tot expressie komen. In deze conditie kun naar believen elke manifestatie aannemen: je kunt moedig zijn als een krijger, verwonderd zijn als een kind, soepel zijn als een kat, stromen als een rivier en onverzettelijk zijn als een berg.

Al oefenende kan zich in jou het besef ontvouwen dat jij een unieke expressie bent van de universele levenskracht, qi. Taiji en qigong zijn ontwikkelingswegen die je helder kunnen laten zien dat jij reeds thuis bent, dat jij altijd al thuis was en dat jij nooit anders kunt zijn dan thuis zijn. Weg en Bestemming zijn Een.

BlogVolg ons


Inschrijven nieuwsbrief