workshops

QIGONG OP DE MAT
26 september, ‘s-Hertogenbosch

Qigong kent een grote verscheidenheid aan eenvoudige, speelse oefeningen die op een mat worden gedaan. Met het strekken van de ledematen worden de meridianen gestrekt en met slang- en rupsachtige bewegingen wordt de wervelkolom vrijgemaakt van belemmeringen. Het belang van een vrije rug vinden we terug in het Boek van de Chinese Keizer, de Huangdi Neijing, in hoofdstuk 60 van de Su Wen. Hierin staat dat het ontstaan van ziekte altijd gepaard gaat met het ontstaan van stijfheid in de rug.

De qigong ligmeditatie wordt liggend op de rug gedaan. Dit is een lichaamshouding die doorgaans als vanzelf correct is. In deze houding wordt de ademhaling gebruikt om de qi in de onderbuik, het onderste dantian, te intensiveren. Het onderste dantian pompt deze toegenomen qi doorheen het lichaam en leidt ziekteverwekkende factoren naar de uiteinden. Een aanzienlijk deel van deze factoren kan het lichaam rechtstreeks via deze uitgangen verlaten. Omdat we in een liggende houding het meest diepgaand kunnen ontspannen, kunnen we de qi nauwkeurig in ons lichaam volgen.

De oefeningen harmoniseren de circulatie van qi, bloed en lichaamsvochten, versterken het lichaam, zuiveren het van ziekteverwekkende factoren en verstillen de geest.

Tijd: 10.00-16.00.
Locatie: Pand 18, Josephstraat 18, ’s-Hertogenbosch.
Kosten tot 19 september, inclusief lunch: € 55,- Daarna: € 70,-
aanmelden

DAOÏSTISCHE MEDITATIE; DE KLEINE EN GROTE CIRCULATIE
31 oktober, ‘s-Hertogenbosch

Tussen de rug en voorzijde van ons lichaam circuleert de qi in de Du Mai en Ren Mai, ofwel Gouverneur- en Conceptievat. Deze circulatie wordt Kleine Circulatie genoemd. Beide vaten hebben hun oorsprong in de yuan qi, de oorspronkelijke energie. Vanwege de connectie die zij hebben met het oorspronkelijke en met de hieruit voortkomende dualiteit van yin en yang, focussen alle Daoïstische meditatiemethoden op de Kleine Circulatie.

Wordt de Kleine Circulatie uitgebreid naar de ledematen, dan spreekt men van De Grote Circulatie. De qi beweegt dan van de voeten naar het bovenlichaam, het hoofd en de handen en keert weer terug. De rijzende qi  geeft lichaam en geest kracht en voedt hen en de dalende qi schept rust en zuivert. Beide bewegingen completeren elkaar.

Tijdens de workshop worden oefeningen gedaan met klank en stiltemeditatie.

Tijd: 10.00-16.00.
Locatie: Pand 18, Josephstraat 18, ’s-Hertogenbosch.
Kosten tot 24 oktober, inclusief lunch: € 55,- Daarna: € 70,-
aanmelden

BlogVolg ons


Inschrijven nieuwsbrief