de zes helende klanken

DE ZES HELENDE KLANKEN
BIJ/NASCHOLING VOOR TCG-THERAPEUTEN

Klankoefeningen maken deel uit van de medische chi kung. De klanken intensiveren de qi in het lichaam; die wordt voelbaar en kan hierdoor in het lichaam worden gevolgd en geleid.

In China kent de beoefening van klankoefeningen een lange en rijke traditie. De Liu Zi Jue, de Zes Helende Klanken, zijn wellicht de meest bekende en meest gedetailleerd beschreven klankoefeningen. De methode is gebaseerd op de theorie van yin en yang, de Vijf Veranderingsfasen en de eenheid van mens en natuur.

De basis voor de klankoefeningen is de buikademhaling. De mogelijkheden van de ademhaling om de qi te reguleren worden door de toevoeging van klank aanzienlijk uitgebreid. Bij een volledige buikademhaling kunnen klankvibraties zich vrij in het lichaam ontplooien.

De Zes Helende Klanken zijn zes eenlettergrepige klanken die corresponderen met de vijf zang organen en een fu orgaan: de Driewarmer. De vibraties die de klanken wekken, worden in het lichaam langs specifieke meridianen geleid, vanuit de voeten naar de vingertoppen en het hoofd.

Het onderste dantian, een qi-centrum in de onderbuik, functioneert hierbij als pomp: deze pompt de qi door het lichaam. Bij de Zes Helende Klanken wordt de qi op subtiele wijze beïnvloed door steeds een specifiek deel van de voet lichtjes de grond in te drukken, de activiteit van het onderste dantian te intensiveren en te spelen met de vorm van de tong, mondholte en lippen.

De Zes Helende Klanken stimuleren de circulatie van qi, bloed en lichaamsvochten, maken het lichaam vrij van stase en stagnatie en zuiveren het van pathogene factoren. De oefeningen reguleren deficiëntie, revitaliseren het lichaam en vergroten de fysieke- en mentale gezondheid.

Data: 17 en 18 november 2018
meer informatie volgt.

 

BlogVolg ons


Inschrijven nieuwsbrief