meditatie; verkennen van het interne landschap

MEDITATIE; VERKENNEN VAN HET INTERNE LANDSCHAP

De oorspronkelijke beoefenaars van Taoïstische en Boeddhistische meditatiemethoden leerden het interne landschap van hun lichaam kennen door in een staat van diepe mentale ontspanning en heldere aandacht in hun lichaam te kijken. Zij combineerden zhi en guan, ‘stoppen’ en ‘kijken’, of in Boeddhistische termen, samatha en vipassana. Op deze wijze ontwikkelden zij hun bovenste dantian, een extra zintuig dat ook wel het ‘derde oog’ wordt genoemd. Met een actief bovenste dantian zagen de meditatiebeoefenaars het interne landschap van hun lichaam voor hun geestesoog, de interne organen en het stelsel van vaten en kanalen, de jingluo.

De meditatieworkshop ‘Verkennen van het interne landschap’ voert terug tot deze oorspronkelijke oefenpraktijk. Je leert hoe je je bovenste dantian kunt ontwikkelen, hiermee in je lichaam te kijken en het interne landschap te reguleren. De meditatiesessies worden afgewisseld door Daoyin. Dit zijn oefeningen die beweging, ademhaling en aandacht integreren voor het reguleren van de qi-circulatie.

De meditatieoefeningen en Daoyinbeoefening activeren het onderste dantian. De vanuit het onderste dantian opstuwende yuanqi (oorspronkelijke qi), passeert de twaalfvingerige darm en maag en opent het hart, de keel en het bovenste dantian. De yuanqi die in de keel naar opzij vertakt en achter de ogen naar achteren afbuigt, verspreidt zich in de beide hersenhelften. In samenhang hiermee ontspant de voorste hersenkwab en kan het bovenste dantian open gaan.

Een actief bovenste dantian mobiliseert de yuanqi in het onderste dantian. Met het naar binnen richten van de blik kan de circulatie en spreiding van de yuanqi worden gevolgd. Belemmeringen in de ontplooiing van de qi kunnen dan worden opgemerkt en met aanpassingen worden beantwoord. Dit zijn aanpassingen in houding en beweging. Op deze wijze kan het lichaam vrij worden van stagnatie, winnen aan kracht en kunnen pathogene factoren worden afgevoerd of getransformeerd. De lichaamsstructuur wordt opener, het lichaam lichter en wendbaarder en de geest helderder en opener.

Met het steeds scherper waarnemen van het interne landschap neemt het regulerend- en diagnostisch vermogen toe en wordt de theorie van de Traditionele chinese Geneeswijzen meer en meer een levende realiteit.

Datum: 14 en 15 oktober
Tijd: 10.00-16.00
Locatie 11 juni: ’t Hurns Kerkje, Dorpsplein 14, Hurwenen
Tijd: 10.00-16.00
Kosten, inclusief lunch: € 175,- 
Vroegboekkorting tot 1 oktober: € 150,-

BlogVolg ons


Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld