Qigong

Qigong

Qigong wordt ook wel geschreven als ‘chi kung’. Het is de verzamelnaam voor Chinese oefenmethoden die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid en het realiseren van je oorspronkelijke natuur.

De afgelopen tweeduizend jaar hebben de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG), de krijgskunsten en diverse spirituele tradities bijgedragen aan de ontwikkeling van qigong.

In de qigonglessen die ik geef, onderwijs ik diverse qigongmethoden waaronder Taijiwuxigong, E Mei, Long Men, Yi Jin Jing, Ba Duan Jin, Liu Zi Yue en Wu Qin Xi.

Qigong (zoals deze door mijn leraar Shen Hongxun werd onderwezen) heeft als uitgangspunt dat een langdurig slechte lichaamshouding, langdurig onderdrukte- of excessieve emoties en overmatig denken, leiden tot de (over)productie van ziekteverwekkende factoren. Deze belastende factoren, ook wel xieqi of binqi genoemd, kunnen zich daarbij ophopen in diverse lichaamsdelen. Qigong stelt zich tot doel het lichaam te zuiveren van deze factoren.

De qigongoefeningen cultiveren de levenskracht, de qi, of nog nauwkeuriger: de zheng qi. De qi wordt gewekt in het onderste dantian, een qi-centrum in de onderbuik, neemt hier toe en verspreidt zich vervolgens over het gehele lichaam. Door de toename van de qi wordt deze voelbaar. De qi expandeert en verruimt de lichaamsstructuur, bevrijdt het lichaam van stagnatie, leidt ziekteverwekkende factoren uit het lichaam (waaronder residuen van negatieve emoties) en verheldert de geest.

De qigongbeoefening omvat houdings- en bewegingsoefeningen, ademhalingsoefeningen, oefeningen met klank, zelfmassage en meditatie.

Tijdens de lessen draag ik evenwicht herstellende informatie over op de beoefenaars (externe qi: wai qi). Dit doe ik vanaf enige afstand. Deze overdracht versnelt het energetisch ontwikkelingsproces van de beoefenaar.

Tijdens het cursusseizoen kan op ieder moment worden ingestroomd en de eerste les als proefles worden gevolgd.

Cursussen januari – april 2018
‘s-Hertogenbosch

Maandagavond | ‘s-Hertogenbosch
Data: 8 januari t/m 16 april
uitgezonderd 12 februari, 19 maart en 2 april
Tijd: 19.15-20.30
Ontvangst: vanaf 19.00
Kosten: € 102,-
Strippenkaart van 10 lessen, een cursusseizoen geldig: € 105,-
Locatie: Pand 18, Sint Josephstraat 18, 5211 XR ‘s-Hertogenbosch
Wanneer het KNMI bij slecht weer code rood geeft, gaan de lessen niet door.

Kosten voor de cursussen taiji en qigong op maandagavond: € 185,-

Inschrijven: klik hier om je in te schrijven
Tel: 073 6137798
Bankrekeningnr: NL27INGB0005522132
ten name van R. J. C. Raaijmakers, onder vermelding van: ‘qigong’

Vrijdagochtend | Bewegingscentrum 50 Plus | Het Wielsem 2 |’s-Hertogenbosch
Data: 12 januari t/m 20 april
Tijd: 9.45-10.45
Locatie: Bewegingscentrum 50 plus
Het Wielsem 2
Tijd: 9.45-10.45
Inschrijven: klik hier om je in te schrijven

5

4 3

BlogVolg ons


Inschrijven nieuwsbrief