QIGONG

QIGONG

Qigong (Chi Kung) is de verzamelnaam voor Chinese oefenmethoden die gericht zijn op het versterken van de gezondheid en het realiseren van onze oorspronkelijke natuur.

De afgelopen tweeduizend jaar hebben de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG), de krijgskunsten en diverse spirituele tradities bijgedragen aan de ontwikkeling van qigong.

Qigong, zoals werd onderwezen door mijn leraar Dr. Shen Hongxun, heeft als uitgangspunt dat een langdurig slechte lichaamshouding, langdurig onderdrukte- of excessieve emoties, overmatig denken en ongezonde voeding leiden tot de (over)productie van ziekteverwekkende factoren (ook wel xieqi of binqi genoemd). Als ons lichaam deze factoren onvoldoende kan afvoeren, dan ondermijnt dit onze gezondheid. De beoefening van Qigong heeft onder andere tot doel het lichaam van deze factoren te zuiveren.

Qigong cultiveert de levenskracht: qi. Deze neemt toe in de onderbuik, het onderste dantian. Het pompt de qi door een stelsel van vaten en kanalen (jing luo) in het hele lichaam. De geïntensiveerde qi verruimt de lichaamsstructuur, bevrijdt het lichaam van stagnatie, zuivert het van ziekteverwekkende factoren en verheldert de geest.

Qigong omvat houdings- en bewegingsoefeningen, ademhalingsoefeningen, oefeningen met klank, zelfmassage en meditatie.

In de lessen onderwijs ik diverse qigongmethoden waaronder Taijiwuxigong, E Mei, Long Men, Yi Jin Jing, Ba Duan Jin, Liu Zi Yue, Wu Qin Xi en Tong Bei.

Tijdens de lessen draag ik evenwicht herstellende informatie over op de deelnemers (externe qi: wai qi). Dit doe ik vanaf enige afstand. De overdracht versnelt het energetisch ontwikkelingsproces van de beoefenaar.

Tijdens het cursusseizoen kan op ieder moment worden ingestroomd.

3

BlogVolg ons


Inschrijven nieuwsbrief