qigong

Qigong (Chi Kung) is de verzamelnaam voor Chinese oefenmethoden die zijn gericht op het versterken van de gezondheid en het realiseren van onze oorspronkelijke natuur.

De afgelopen tweeduizend jaar hebben de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG), de krijgskunsten en diverse spirituele tradities bijgedragen aan de ontwikkeling van qigong.

De belangrijkste qigongmethode die ik onderwijs is Taijiwuxigong. Bij deze methode is het uitgangspunt dat een langdurig slechte lichaamshouding, langdurig onderdrukte- of heftige emoties, overmatig denken en ongezonde voeding, leiden tot de (over)productie van ziekteverwekkende factoren (xieqi of binqi). Als deze factoren zich in ons lichaam ophopen en ons lichaam is onvoldoende in staat die af te voeren, dan ondermijnt dit onze gezondheid.

Qigong intensiveert de qi, de levenskracht, in ons lichaam. Deze kracht neemt toe in de onderbuik, in het onderste dantian. Dit dantian pompt de qi door het lichaam via een stelsel van vaten en kanalen (jing luo). De geïntensiveerde qi verruimt de lichaamsstructuur, bevrijdt het lichaam van stagnatie, zuivert het van ziekteverwekkende factoren en verheldert de geest.

Qigong omvat houdings- en bewegingsoefeningen, ademhalingsoefeningen, oefeningen met klank, zelfmassage en meditatie.

Behalve Taijiwuxigong onderwijs ik E Mei, Long Men, Yi Jin Jing, Ba Duan Jin, Liu Zi Yue, Wu Qin Xi en Tong Bei.

Tijdens de lessen draag ik externe qi (evenwicht herstellende informatie) over op de deelnemers. De overdracht versnelt het energetisch ontwikkelingsproces van de beoefenaar. Externe qi draag ik over vanaf enige afstand.

Tijdens het cursusseizoen kan op ieder moment worden ingestroomd. Van de beginnende deelnemer vraag ik drie lessen te volgen en daarna te besluiten wel of niet door te gaan. 

3

BlogVolg ons


Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld