taiji

Taiji

De volledige benaming van taiji (Tai Chi) is taijiquan (Tai Chi Chuan). Van oorsprong is taiji een Chinese verdedigingskunst die tegenwoordig vooral wordt beoefend als een oefenvorm voor het versterken van de gezondheid en als een meditatie in beweging.

Vloeiende bewegingsvorm

  • Taiji omvat een reeks houdingen die aaneen worden geregen tot een vloeiende bewegingsvorm.
  • De taiji-vorm wordt langzaam en met alerte aandacht uitgevoerd.
  • Door herhaalde oefening neemt de levenskracht, qi, toe. Die neemt toe in de onderbuik, het onderste dantian.
  • Via de voeten neemt het lichaam kracht op van de aarde, voedt het onderste dantian en beweegt naar de uiteinden van het lichaam.
  • De toegenomen qi maakt het lichaam vrij van stagnatie en zuivert het van belastende factoren.

De geest leidt de qi

Door tijdens de taiji-vormbeoefening voortdurend de focus of mentale voorstelling te veranderen, beïnvloedt de beoefenaar de intensiteit, richting en expressie van de qi. Als de qi een kracht is geworden, het lichaam vrij is geworden van stagnatie en de mentale kracht is toegenomen, dan volgt de qi nauwkeurig de ingevingen van de geest. De geest stuurt dan de qi aan en de qi het lichaam.

Tong Jia en Xiao Jia

Ik geef les in twee taiji-vormen: Tong Jia en Xiao Jia. De voetafstand bij Tong Jia is groter dan bij Xiao Jia. De beoefening van Tong Jia is enigszins zwaarder dan die van Xiao Jia. Daarom is Xiao Jia geschikter voor ouderen.


Tong Jia onderwijs ik

  • op maandagavond in Pand 18 in ‘s-Hertogenbosch

Xiao Jia onderwijs ik

  • op maandagochtend in de Speeldoos in Vught

Tijdens het cursusseizoen kan op ieder moment worden ingestroomd. Van de beginnende deelnemer vraag ik drie lessen te volgen en daarna te besluiten wel of niet door te gaan.

BlogVolg ons


Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld