TAIJI

TAIJI

De volledige benaming van taiji (Tai Chi) is taijiquan (Tai Chi Chuan). Van oorsprong is taiji een Chinese verdedigingskunst en wordt tegenwoordig vooral beoefend als een oefenvorm voor het versterken van de gezondheid en als een meditatie in beweging.

Taiji omvat een reeks houdingen die aaneen worden geregen tot een vloeiende bewegingsvorm. De taiji-vorm wordt langzaam en met alerte aandacht uitgevoerd. Door herhaalde oefening neemt je levenskracht, qi, toe. Die neemt toe in je onderbuik, je onderste dantian. Via je voeten neemt je lichaam kracht op van de aarde, voedt je onderste dantian en beweegt als een gebundelde kracht naar de uiteinden van je lichaam. De toegenomen qi maakt je lichaam vrij van stagnatie en zuivert het van belastende factoren.

De qi volgt de geest (shen). Door tijdens het uitvoeren van de taiji-vorm de focus of mentale voorstelling voortdurend te veranderen, verander je de intensiteit, richting en expressie van de qi. Als je lichaam in aanzienlijke mate vrij is geworden van belemmeringen en je mentale kracht is toegenomen, dan wordt de uitvoering van de taiji-vorm een ingenieus spel van interne- en externe bewegingen die elkaar wederzijds beïnvloeden.

Ik geef les in twee taiji-vormen: Tong Jia en Xiao Jia. De voetafstand bij Tong Jia is groter dan bij Xiao Jia. De beoefening van Tong Jia is enigszins zwaarder dan die van Xiao Jia. Daarom is Xiao Jia geschikter voor ouderen.

Tong Jia onderwijs ik in ‘s-Hertogenbosch en donderdagavond in Vught en Xiao Jia op maandagochtend in Vught en vrijdagochtend in ‘s-Hertogenbosch.

BlogVolg ons


Inschrijven nieuwsbrief