Taiji

Taiji

De volledige benaming van ‘taiji’ is ‘taijiquan’ en wordt ook wel geschreven als ‘tai chi’ of ‘tai chi chuan’. Van oorsprong is taiji een Chinese verdedigingskunst. Tegenwoordig wordt het vooral beoefend als een oefenvorm voor het versterken van de gezondheid en als een meditatie in beweging. Deze twee aspecten krijgen in mijn lessen de meeste aandacht.

In de taiji-lessen leer je een ‘taiji-vorm’. Dit is een reeks houdingen die aaneen worden geregen tot een vloeiende bewegingsvorm. De taiji-vorm wordt langzaam en met alerte aandacht uitgevoerd.

Door herhaalde oefening ontwikkel je je vitale levenskracht, de qi. Deze kracht neemt toe in je onderste dantian, een qi-centrum in je onderbuik. Vanuit je onderste dantian laat je de qi bewegen van je voeten naar de rest van je lichaam, in het bijzonder naar je handen. De in kracht toegenomen qi maakt je lichaam vrij van belemmeringen en zuivert het van ziekteverwekkende factoren. 

De qi volgt je geest (shen). Tijdens de beoefening van de taiji-vorm verander je voortdurend je focus, mentale voorstelling en concentratie om op die manier de richting, expressie en intensiteit van de qi in je lichaam te beïnvloeden. Wanneer je lichaam in aanzienlijke mate vrij is geworden van belemmeringen en je mentale kracht is toegenomen, dan volgt de qi nauwkeurig de ingevingen van je geest en motiveert die je lichaam de opeenvolgende taiji bewegingen te maken. Taiji is dan een ingenieus spel van interne- en externe bewegingen die elkaar voortdurend wederzijds beïnvloeden.

De taiji-lessen bestaan steeds uit twee onderdelen: voorbereidende oefeningen (qigong) en de taiji-vormbeoefening. In de lessen voor gevorderden worden ook partneroefeningen onderwezen.

Ik geef les in twee taiji-vormen: Tong Jia en Xiao Jia. Tong Jia onderwijs ik op maandag-avond in ‘s-hertogenbosch. Xiao Jia geef ik voor 50-plussers op maandagochtend in Vught en op vrijdagochtend in ‘s-Hertogenbosch.
De voetafstand is bij Tong Jia groter dan bij Xiao Jia. Hierdoor is de beoefening van Tong Jia enigszins zwaarder dan van Xiao Jia en is Xiao Jia daarom geschikter voor ouderen.

Tijdens het cursusseizoen kan op ieder moment worden ingestroomd en de eerste les als proefles worden gevolgd.

Cursussen januari – april 2018
‘s-Hertogenbosch / Vught


Maandagavond | ‘s-Hertogenbosch
Data: 8 januari t/m 16 april,
uitgezonderd 12 februari en 19 maart en 2 april.
Tijd: 20.45-22.00
Kosten: € 102,-
Locatie: Pand 18
Sint Josephstraat 18
Strippenkaart van 10 lessen, een cursusseizoen geldig: € 105,-
Kosten voor de cursussen taiji en qigong op maandagavond: € 185,-
Locatie: Pand 18, Sint Josephstraat 18, 5211 XR ‘s-Hertogenbosch

Inschrijven: klik hier om je in te schrijven
Tel: 073 6137798
Bankrekeningnr: NL27INGB0005522132
ten name van R. J. C. Raaijmakers, onder vermelding van: ‘taiji’

Vrijdagochtend | Bewegingscentrum 50 Plus | Het Wielsem 2 | ‘s-Hertogenbosch
Data: 12 januari t/m 20 april
Tijd: 11.00-12.00
Inschrijven: klik hier om je in te schrijven

Maandagochtend | De Speeldoos | Vlierstraat 6 | Vught
Data: 8 januari t/m 16 april
uitgezonderd 12 februari en 2 april
Tijd: 9.30-10.30
Inschrijven: klik hier om je in te schrijven
Tel: 088 1637000

BlogVolg ons


Inschrijven nieuwsbrief