Taiji

TAIJI

Inhoudelijke informatie
Praktische informatie

De volledige benaming van taiji is taijiquan (ook wel geschreven als: tai chi of tai chi chuan). Taiji is van oorsprong een Chinese verdedigingskunst en wordt tegenwoordig  vooral beoefend als een oefenvorm voor het versterken van de gezondheid en als een meditatie in beweging.

Taiji omvat een reeks houdingen die aaneen worden geregen tot een vloeiende bewegingsvorm. De taiji vorm wordt langzaam en met alerte aandacht uitgevoerd.

Door herhaalde oefening neemt je levenskracht, qi, toe. Deze neemt toe in je onderbuik, in je onderste dantian. Je lichaam neemt via je voeten kracht op van de aarde. Deze voegt zich bij de kracht in je onderbuik en beweegt als een gebundelde kracht naar de lichaamsuiteinden. De toegenomen qi maakt je lichaam vrij van belemmeringen en zuivert het van belastende factoren. 

De qi volgt de geest (shen). Door tijdens het beoefenen van de taiji vorm voortdurend je focus of mentale voorstelling te veranderen, verander je de intensiteit, richting en expressie van de qi. Wanneer je lichaam in aanzienlijke mate vrij is van belemmeringen en je mentale kracht is toegenomen, dan ontstaat een ingenieus spel van elkaar wederzijds beïnvloedende interne- en externe bewegingen.

Ik geef les in twee taiji vormen: Tong Jia en Xiao Jia. De voetafstand bij Tong Jia is groter dan bij Xiao Jia. De beoefening van Tong Jia is enigszins zwaarder dan van Xiao Jia. Daarom is Xiao Jia geschikter voor ouderen.

Op maandagavond onderwijs ik Tong Jia in ‘s-Hertogenbosch en Xiao Jia voor 50-plussers op maandagochtend in Vught en op vrijdagochtend in ‘s-Hertogenbosch.

Tijdens het cursusseizoen kan tussen augustus en december op ieder moment worden ingestroomd. De eerste les kan als proefles worden gevolgd en is kosteloos.


CURSUSSEN JANUARI – APRIL 2019

‘S-HERTOGENBOSCH / VUGHT

Maandagavond | Pand 18 | Sint Josephstraat 18 | ‘s-Hertogenbosch
Data: maandag 7 januari t/m 15 april,
uitgezonderd 4 en 25 maart
Tijd: 20.45-22.00
Kosten cursus: € 117,-
Kosten strippenkaart: € 110,-
Kosten gastenkaart van drie lessen: € 18,-
klik hier om je in te schrijven
Tel: 073 6137798
Kosten beide cursussen taiji en qigong op maandagavond: € 215,-
Bankrekeningnr: NL27INGB0005522132
ten name van R. J. C. Raaijmakers, onder vermelding van: ‘taiji’ of ‘qigong’
Vrijdagochtend | Bewegingscentrum 50 Plus
Het Wielsem 2 | ‘s-Hertogenbosch
Data: vrijdag 11 januari t/m 26 april,
uitgezonderd 8 maart

Tijd: 11.00-12.00
klik hier om je in te schrijven
 

 

BlogVolg ons


Inschrijven nieuwsbrief