Taiji

Taiji

Inhoudelijke informatie
Praktische informatie

De volledige benaming van taiji is taijiquan (ook wel geschreven als: tai chi of tai chi chuan). Taiji is van oorsprong een Chinese verdedigingskunst. Tegenwoordig wordt het vooral beoefend als een oefenvorm voor het versterken van de gezondheid en als een meditatie in beweging. Deze twee aspecten krijgen in mijn lessen de meeste aandacht.

In de taiji lessen leer je de taiji vorm. Dit is een reeks houdingen die worden aaneengeregen tot een vloeiende bewegingsvorm. De taiji vorm wordt langzaam en met alerte aandacht uitgevoerd.

Door herhaalde oefening neemt je levenskracht, qi, toe. Die neemt toe in je onderbuik, je onderste dantian. Via je voeten neemt je lichaam qi op van de aarde. Deze beweegt naar je onderste dantian die pompt naar de rest van je lichaam, in het bijzonder naar je handen. De in kracht toegenomen qi maakt je lichaam vrij van belemmeringen en zuivert het van ziekteverwekkende factoren. 

De qi volgt de geest (shen).  Door tijdens het uitvoeren van de taiji vorm je focus of mentale voorstelling voortdurend te veranderen, verander je continu de intensiteit, richting en expressie van de qi. Wanneer je lichaam in aanzienlijke mate vrij is van belemmeringen en je mentale kracht is toegenomen, dan wek je met je geest de qi en stuurt de qi jouw lichaam aan die uitdrukking geeft aan de opeenvolgende taiji bewegingen.
Dan is taiji een ingenieus spel van interne- en externe bewegingen die elkaar continu wederzijds beïnvloeden.

De taiji lessen bestaan uit twee onderdelen: voorbereidende oefeningen (qigong) en taiji vormbeoefening. In de lessen voor gevorderden worden ook partneroefeningen onderwezen.

Ik geef les in twee taiji vormen: Tong Jia en Xiao Jia. De voetafstand bij Tong Jia is groter dan bij Xiao Jia. De beoefening van Tong Jia is enigszins zwaarder dan van Xiao Jia. Daarom is Xiao Jia geschikter voor ouderen.

Op maandagavond onderwijs ik Tong Jia in ‘s-Hertogenbosch en Xiao Jia voor 50-plussers op maandagochtend in Vught en op vrijdagochtend in ‘s-Hertogenbosch.

Tijdens het cursusseizoen kan tussen augustus en december op ieder moment worden ingestroomd. De eerste les kan als proefles worden gevolgd en is kosteloos.

 

CURSUSSEN AUGUSTUS – DECEMBER 2018
‘S-HERTOGENBOSCH / VUGHT

Maandagavond | Pand 18 | Sint Josephstraat 18 | ‘s-Hertogenbosch
Introductieles: 27 augustus van 20.45-22.00
Kosten: € 8,50
Cursus: 3 september t/m 17 december
behalve 15 oktober en 5 november (en bij code rood bericht van het KNMI)
Kosten: € 119,-
Strippenkaart van 10 lessen, een cursusseizoen geldig: € 110,-
Inschrijven: klik hier om je in te schrijven
Tel: 073 6137798
Kosten cursussen taiji op maandagavond en qigong op maandag- of woensdagavond: € 215,-
Bankrekeningnr: NL27INGB0005522132
ten name van R. J. C. Raaijmakers, onder vermelding van: ‘taiji’
Vrijdagochtend | Bewegingscentrum 50 Plus
Het Wielsem 2 | ‘s-Hertogenbosch
Data: 24 augustus t/m 21 december
uitgezonderd 19 oktober
Tijd: 11.00-12.00
Inschrijven: klik hier om je in te schrijven
Maandagochtend | De Speeldoos
Vliertstraat 6 | Vught
Data: 20 augustus t/m  17 december
uitgezonderd 15 oktober
Tijd: 9.30-10.30
Inschrijven: klik hier om je in te schrijven
Tel: 088 1637000

 

BlogVolg ons


Inschrijven nieuwsbrief