TAIJI

inhoudelijke informatie
praktische informatie

Vanwege corona-maatregelen zijn er voorlopig geen lessen. De lessen worden hervat zodra dit weer is toegestaan.

CURSUSSEN JANUARI-APRIL 2020

‘S-HERTOGENBOSCH

maandagavond | Pand 18 |  Sint Josephstraat 18
introductieles: 6 januari van 19.15-20.30
kosten: geen
data cursus: 13 januari t/m 20 april, uitgezonderd 24 februari, 16 en 23 maart en 13 april.
kosten: € 100,-
kosten strippenkaart van 10 lessen: € 110,-
kosten gastenkaart van 3 lessen: € 18,-
kosten beide cursussen taiji en qigong op maandagavond: € 180,-
aanmelden
Tel: 073 6137798
Kosten cursussen taiji en qigong op maandagavond: € 200,-
Bankrekeningnr: NL27INGB0005522132
ten name van R. J. C. Raaijmakers, onder vermelding van: ‘taiji’ of ‘taiji en qigong’

vrijdagochtend | Bewegingscentrum 50 Plus
Het Wielsem 2, ‘s-Hertogenbosch
data: 10 januari t/m 24 april 2020, uitgezonderd 28 februari.
tijd: 11.00-12.00
aanmelden

VUGHT

maandagochtend | Anders Bezig Zijn | De Speeldoos
Vliertstraat 6
data: ma 6 januari t/m 20 april, uitgezonderd 24 februari en 13 april.
tijd: 9.30-10.30
aanmelden

TAIJI

De volledige benaming van taiji is taijiquan en wordt ook wel geschreven als: tai chi of tai chi chuan. Van oorsprong is taiji een Chinese verdedigingskunst; tegenwoordig wordt het echter vooral beoefend als een oefenvorm voor het versterken van de gezondheid en als een meditatie in beweging.

Taiji omvat een reeks houdingen die aaneen worden geregen tot een vloeiende bewegingsvorm. De taiji-vorm wordt langzaam en met alerte aandacht uitgevoerd. Door herhaalde oefening neemt je levenskracht, qi, toe. Die neemt toe in je onderbuik, je onderste dantian. Via je voeten neemt je lichaam kracht op van de aarde. Die voegt zich bij de kracht in je onderste dantian en beweegt als een gebundelde kracht naar de uiteinden van je lichaam. De toegenomen qi maakt je lichaam vrij van belemmeringen en zuivert het van belastende factoren.

De qi volgt de geest (shen). Door tijdens het uitvoeren van de taiji-vorm de focus of mentale voorstelling voortdurend te veranderen, verander je de intensiteit, richting en expressie van de qi. Als je lichaam in aanzienlijke mate vrij is geworden van belemmeringen en je mentale kracht is toegenomen, dan wordt de uitvoering van de taiji-vorm een ingenieus spel van interne- en externe bewegingen die elkaar wederzijds beïnvloeden.

Ik geef les in twee taiji-vormen: Tong Jia en Xiao Jia. De voetafstand bij Tong Jia is groter dan bij Xiao Jia. De beoefening van Tong Jia is enigszins zwaarder dan die van Xiao Jia. Daarom is Xiao Jia geschikter voor ouderen.

Op maandagavond onderwijs ik Tong Jia in ‘s-Hertogenbosch en Xiao Jia voor 50-plussers op maandagochtend in Vught en op vrijdagochtend in ‘s-Hertogenbosch.

Tijdens het cursusseizoen kan tussen augustus en december op ieder moment worden ingestroomd. De eerste les kan als proefles worden gevolgd en is kosteloos.

Blog



Volg ons


Inschrijven nieuwsbrief