Taiji

Taiji

De volledige benaming van ‘taiji’ is ‘taijiquan’ en wordt ook wel geschreven als ‘tai chi’ of ‘tai chi chuan’. Van oorsprong is taiji een Chinese verdedigingskunst. Tegenwoordig wordt het vooral beoefend als een oefenvorm voor het versterken van de gezondheid en als een meditatie in beweging. Deze twee aspecten krijgen in mijn lessen de meeste aandacht.

In de taiji-lessen leer je een ‘taiji-vorm’. Dit is een reeks houdingen die aaneen worden geregen tot een vloeiende bewegingsvorm. De taiji-vorm wordt langzaam en met alerte aandacht uitgevoerd.

Door herhaalde oefening ontwikkel je je vitale levenskracht, de qi. Deze kracht neemt toe in je onderste dantian, een qi-centrum in je onderbuik. Vanuit je onderste dantian laat je de qi bewegen van je voeten naar de rest van je lichaam, in het bijzonder naar je handen. De in kracht toegenomen qi maakt je lichaam vrij van belemmeringen en zuivert het van ziekteverwekkende factoren. 

De qi volgt je geest (shen). Tijdens de beoefening van de taiji-vorm verandert je mentale voorstelling, focus en concentratie voortdurend. Hiermee beïnvloed je de richting, expressie en intensiteit van de qi. Wanneer je lichaam in grote mate vrij is geworden van belemmeringen en je mentale kracht is toegenomen, dan zijn de opeenvolgende taiji-bewegingen steeds een respons op de aldoor veranderende focus en mentale voorstelling.
Wanneer taiji op deze wijze wordt beoefend, dan is taiji een ingenieus spel van interne- en externe bewegingen die elkaar continu beïnvloeden.

De taiji-lessen bestaan steeds uit twee onderdelen: voorbereidende oefeningen (qigong) en de taiji-vormbeoefening. In de lessen voor gevorderden worden ook partneroefeningen onderwezen.

Ik geef les in twee taiji-vormen: Tong Jia en Xiao Jia. Tong Jia onderwijs ik op maandag-avond in ‘s-hertogenbosch. Xiao Jia geef ik voor 50-plussers op maandagochtend in Vught en op vrijdagochtend in ‘s-Hertogenbosch.
De voetafstand bij Tong Jia is groter dan bij Xiao Jia. Hierdoor is de beoefening van Tong Jia enigszins zwaarder dan van Xiao Jia en is Xiao Jia daarom geschikter voor ouderen.

Cursus september t/m december 2017
‘s-Hertogenbosch / Vught

 

Maandagavond | ‘s-Hertogenbosch

Introductieles: maandag 4 september
Tijd: 20.45-22.00
Kosten: € 8,50
Locatie: Pand 18, Sint Josephstraat 18, 5211 XR ‘s-Hertogenbosch

Cursusdata: maandag 11 september t/m 18 december,
uitgezonderd 16 oktober en 6 november.
Tijd: 20.45-22.00
Kosten: € 110,50
Strippenkaart van 10 lessen, een cursusseizoen geldig: € 105,-
Locatie: Pand 18, Sint Josephstraat 18, 5211 XR ‘s-Hertogenbosch

Kosten voor de cursussen taiji en qigong op maandagavond: € 200,-

Inschrijven: klik hier om je in te schrijven
Tel: 073 6137798
Bankrekeningnr: NL27INGB0005522132
ten name van R. J. C. Raaijmakers, onder vermelding van: ‘taiji’

Vrijdagochtend | Bewegingscentrum 50 Plus | Het Wielsem 2 | ‘s-Hertogenbosch

Data: 1 september t/m 22 december,
uitgezonderd 20 oktober.
Tijd: 9.45-10.45
Inschrijven: klik hier om je in te schrijven

Maandagochtend | De Speeldoos | Vlierstraat 6 | Vught

Data: 4 september t/m 18 december,
uitgezonderd 16 oktober.
Tijd: 9.30-10.30
Inschrijven: klik hier om je in te schrijven
Tel: 088 1637000

Blog



Volg ons


Inschrijven nieuwsbrief