Aarden en trauma

Blog

Aarden en trauma

30 november 2017

Soms vragen leerlingen mij oefeningen te onderwijzen om beter te aarden. Ik vraag hen dan altijd wat zij precies met ‘aarden’ bedoelen omdat ik dit woord nooit gebruik in mijn lessen.

In het tijdschrift Medisch Dossier (november 2017) staat een artikel over oefeningen die we kunnen doen om ons vrij te maken van trauma (Bevrijd van uw trauma). Hierin wordt gesproken over het belang van aarden: “Als we ons niet bewust zijn van ons fysieke lichaam in het hier en nu, doordat we vastzitten of vervreemd zijn van dit bewustzijn, zorgt aarden voor een koord waarlangs we naar de werkelijkheid terug kunnen keren”. De betekenis die hier aan het woord aarden wordt gegeven, is de betekenis die het veelal heeft.

Als we ons niet bewust zijn van ons lichaam, is dat de werkelijkheid van dat moment. Weliswaar is dit niet de gewenste wekelijkheid maar wel de werkelijkheid. Alles kan werkelijkheid zijn: dromen, waken, vervreemd zijn van ons lichaam, er innig contact mee hebben. Ook al verandert de werkelijkheid voortdurend, het blijft steeds de werkelijkheid. Een koord om ernaar toe terug te keren, is er dus ook niet.
In het onveranderlijke wat we werkelijkheid noemen, kunnen we ontwaken. We kunnen ontwaken in de droom van aannames, zoals die over wie of wat we zijn. Voor dit ontwaken bestaat geen koord, geen hulpmiddel. In weerwil van onze inspanningen ontwaken we of ontwaken we niet.

Aarden veronderstelt dat we contact maken met de aarde en we bereiken dit door te ontspannen, los te laten. We voelen ons dan geworteld en ervaren de werkelijkheid onverdeeld en onbevangen.
Ontspanning bestaat voor mij niet op zichzelf maar is gekoppeld aan een andere kwaliteit: het verlengen van de wervelkolom.
Het zorgvuldig ontspannen èn verlengen van ons lichaam intensiveert de qi stroom van de kruin naar de handen en voeten en omgekeerd: van de voeten naar de handen en kruin. De opwaartse interne beweging voedt de interne organen en geest en de neerwaartse interne beweging zuivert het lichaam van belastende factoren, waaronder trauma-informatie.
Wanneer de beide qi-stromen krachtig zijn en in balans, verruimen zij de lichaamsstructuur; de levende matrix. De verruiming vergemakkelijkt het vrij komen van trauma-informatie en de qi bereikt gemakkelijker het hart en het brein. De geest die overvloedig wordt gevoed met qi, heeft de kracht om met traumatische herinneringen om te gaan. Een dergelijke geest is helder, open, flexibel en heeft notie van het lichaam dat hem voedt.
Het creëren van condities die de qi in het lichaam doen toenemen, voeden en zuiveren, is het terrein van qigong.

Het energetisch aspect van de oefeningen die in het artikel worden beschreven, blijft onvermeld. De oefeningen zijn deels aan yoga ontleend. Het zijn uitstekende oefeningen die onder andere zijn gericht op het reguleren van de ademhaling (met aandacht volgen van de ademhaling), het ervaren van geborgenheid (liggen in een foetushouding), het versterken van de benen (strekken van de benen of staan in een gebogen houding) en het verruimen en ontspannen van de rug (zitten op de grond en voorover gebogen steunen met de armen op een stoelzitting).

BlogVolg ons


Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld