Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat zijn taiji en qigong?

Taiji (tai chi), qigong (chi kung) zijn Chinese oefenmethoden.
Taiji is van oorsprong een martiale kunst. Tegenwoordig wordt het vooral beoefend als een oefenvorm voor het versterken van de gezondheid en als een meditatie in beweging.

Qigong is de verzamelnaam voor Chinese oefenmethoden die zijn gericht op het verbeteren van de gezondheid en het realiseren van je oorspronkelijke natuur. Richt de beoefening zich in het bijzonder op het eerste aspect, dan wordt deze qigong ook wel ‘medische qigong’ genoemd. Qigong maakt deel uit van de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCM).

Waaruit bestaat de beoefening van taiji?

In de taiji-lessen leer je de taijivorm en partneroefeningen. De taijivorm is een aaneenrijging van bewegingen die ontspannen, langzaam en met alerte aandacht worden uitgevoerd. Bij de taiji-partneroefeningen testen taijibeoefenaars hun vaardigheden door te proberen elkaar op zachte en intelligente wijze uit evenwicht te brengen.

Waaruit bestaat de beoefening van qigong?

Qigong omvat bewegingsoefeningen (daoyin), houdingsoefeningen (zhan zhuang), meditatie, oefeningen met ademhaling en klank en zelfmassage. In tegenstelling tot taiji bestaan de qigong bewegingsoefeningen uit een klein aantal opeenvolgende bewegingen. Behalve gecontroleerde bewegingsoefeningen kennen sommige qigongmethoden ook spontane bewegingsoefeningen. Bij deze oefeningen worden willekeurige bewegingen opgewekt door het aannemen van een specifieke staan-, zit,- of lighouding. Spontane bewegingsoefeningen zuiveren het lichaam op een zeer snelle en directe wijze van vooral emotionele ziekteverwekkende factoren.

Meditatie maakt deel uit van de Qigongbeoefening. Het combineert houding, ademhaling en aandacht. Meditatie, zoals deze in de qigong wordt beoefend, reguleert de qi-circulatie in het lichaam op de meest subtiele wijze. In de meditatiebeoefening worden de aanzienlijke mogelijkheden van de ademhaling maximaal gebruikt. Door aan de ademhaling klanken toe te voegen, worden de mogelijkheden nog verder vergroot. In diepe meditatie kunnen spontaan latente fucties, zoals helderzienheid en helderhorendheid, ontwaken. Deze functies worden gebruikt bij medische qigong-therapie.

Wat zijn de effecten van de beoefening op de gezondheid?

De beoefening van taiji en qigong verbetert de lichaamshouding en de circulatie van energie (qi) bloed en lichaamsvloeistoffen, maakt het lichaam krachtiger, versterkt het immuunsysteem, harmoniseert de ademhaling, zuivert het lichaam van ziekteverwekkende factoren, verstilt de geest en vergroot de geestkracht.

Wat is er nodig om deze effecten te bereiken?

Met plezier en toewijding oefenen, een goed begrip van de taijiprincipes en geduld en vertrouwen in de oefenmethode en de docent. Heb je talent, dan is dat in je voordeel maar het is zeker geen voorwaarde om maximaal profijt te kunnen hebben van de beoefening.

Waarvoor kan ik het beste kiezen, taiji of qigong?

De beoefening van taiji vraagt van de beoefenaar een tamelijk lange reeks bewegingen te onthouden. Qigong bestaat uit losse oefeningen, zijn kort en niet moeilijk zijn om te onthouden. Als het je in de eerste plaats te doen is om je gezondheid te verbeteren, dan is qigong de beste keuze. Wil je wat meer uitgedaagd worden, een zeer krachtige externe qi en mentale kracht ontwikkelen, dan raad ik je aan taiji te gaan doen.

klik hier voor meer informatie over taiji

klik hier voor meer informatie over qigong

 

BlogVolg ons


Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld