DEFINITIE GEZONDHEID

Blog

DEFINITIE GEZONDHEID

23 augustus 2021

De Wereldgezondheidsorganisatie definieert gezondheid als ‘een toestand van volledig lichamelijk, mentaal en sociaal welzijn, en niet enkel de afwezigheid van ziekte of gebreken’. bron: Constitution of the world health organization

Het woord ‘volledig’ maakt gezondheid tot een onbereikbaar ideaal. Gezondheid wordt  voorgesteld als een statische toestand en negeert daarmee de realiteit dat alles – ook onze gezondheid – continu in verandering is.

In de gezondheidszorg groeit meer en meer het besef dat gezondheid het vermogen refelecteert zich zo aan veranderende omstandigheden te kunnen aanpassen dat een dynamisch evenwicht in stand wordt gehouden. In Chinese termen is dit de balans tussen yin en yang. Hoe groter ons vermogen deze in stand te kunnen houden, hoe groter onze veerkracht.

De beoefening van qigong en taiji ontwikkelt in de eerste plaats ons lichaamsbewustzijn. We worden ons bewust van onze lichaamshouding, ademhaling, opwellende gedachten en gevoelens. En later, als we de taiji-principes verfijnd kunnen toepassen, voelen we de qi in ons lichaam. Zodra de qi voelbaar is geworden, kunnen we die in ons lichaam volgen en leiden. Qigong en taiji zijn dan middelen waarmee we ons lichaam vrij kunnen maken van belemmeringen en zuiveren van belastende factoren.

Al oefenende ontwikkelen we een helder gewaarzijn en daarmee scherp onderscheidingsvermogen. Intuïtief herkennen we wat ons voedt en wat ons schaadt. Ten aanzien van voeding, leefstijl en werk kunnen we dan zulke keuzes maken daat we daasrmee een dynamisch evenwicht en robuuste veerkracht weten te behouden.

BlogVolg ons


Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld