informatie voor therapeuten

Informatie voor therapeuten

Wat kan de beoefening van qigong voor mij betekenen als energetisch therapeut?

De beoefening van qigong vergroot je inzicht in factoren die de gezondheid bevorderen. Dit weten is weten hoe te leven; het volgen van de Dao. Je verkrijgt hierin inzicht onder meer door je voedsel met aandacht te kiezen en te bereiden, acht te slaan op je ademhaling, je lichaamshouding, manier van bewegen en door uitdrukking te geven aan je gedachten, gevoelens en ingeboren kwaliteiten.
Qigong ontwikkelt je sensitiviteit en hiermee je onderscheidingsvermogen. Die stelt je in staat de keuzes te maken die je welzijn en welbevinden vergroten. De ontwikkeling van je sensitiviteit vergroot vanzelfsprekend ook je inzicht in de factoren die de gezondheid juist ondermijnen.

Ben je in een relatief gezonde conditie, dan functioneert je lichaam als een klankbord. Het kan dan met grote helderheid balansverstoringen registreren bij patiënten. Dit verrijkt aanzienlijk je diagnostische vaardigheden.

De omgang met patiënten, zeker als je een drukke praktijk hebt, vergroot je ontvankelijkheid voor de opname van ziekteverwekkende factoren. De beoefening van qigong maakt je lichaam weerbaarder hiertegen.

Heb je de ambitie om je patiënten met externe qi te behandelen, dan is qigong de meest geëigende methode om deze te ontwikkelen.

Welke patiënten zijn gebaat bij de beoefening van qigong?

Patiënten waarbij de gezondheid wordt ondermijnd door een langdurig slechte lichaamshouding, excessieve emoties en overmatige mentale activiteit zijn gebaat bij de beoefening van qigong en behandelingen met medische qigong therapie.

Qigong heeft als uitgangspunt dat een slechte lichaamshouding, langdurig ingehouden- en excessieve emoties en overmatige mentale activiteit, de condities scheppen voor de (over)productie en de ophoping van ziekteverwekkende factoren. Deze factoren hopen zich op in de intervertebrale ruimten, de gewrichten en de interne organen. De accumulatie van deze factoren ondermijnt de conditie nog meer en heeft een verdere verslechtering van de lichaamshouding en het welbevinden tot gevolg. Dit voortschrijdende proces gaat vaak gepaard met de afname van het lichaamsbewustzijn. Subtiele alarmsignalen dringen niet meer tot het bewustzijn door of krijgen geen betekenis meer. Hierdoor blijven gezondheidherstellende impulsen uit. Qigong beoogt deze ontstane vicieuze cirkel te doorbreken door het lichaamsbewustzijn te vergroten, de lichaamshouding aan te passen, ziekteverwekkende factoren af te voeren en negatieve gedachten en gevoelens te transformeren in positieve.

Hoe helpt een medische qigong therapeut patiënten de vicieuze cirkel van gezondheid-ondermijnende factoren te doorbreken?

De medische qigong therapeut helpt cliënten door het overdragen van gezondheidherstellende informatie, het onderwijzen van qigongoefeningen en het geven van gezondheidsadviezen. Gezondheid-herstellende informatie draagt de therapeut over met behulp van externe qi. Deze wordt overwegend via de handen en vanaf enige afstand overgedragen. Met externe qi zuivert de therapeut het lichaam van de patiënt, maakt het krachtiger en creëert een diepe fysieke- en mentale ontspanning.

Door het onderwijzen van qigongoefeningen kunnen patiënten hun zelfhelende vermogens mobiliseren en hun gezondheid op eigen kracht herstellen.

De behandeling van patiënten die kampen met regelmatig terugkerende en -chronische klachten is aanzienlijk succesvoller als zij de behandelingen combineren met het regelmatig doen van qigongoefeningen.

Wil je meer informatie over qigong, klik dan hier.

BlogVolg ons


Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld