Lege Kracht 2

Blog

Lege Kracht 2

23 september 2017

Lege Kracht is vitale informatie. Deze wordt overgedragen op het lichaam van een ander voor martiale- of therapeutische doeleinden. Ik heb mij in het bijzonder gericht op het laatste. Liever dan mensen uit balans brengen, breng ik ze in balans.

Qi is een vorm van informatie en is tevens informatiedrager. De informatie waarmee het lichaam intern communiceert, noem ik ‘vitale informatie’ en informatie die niet wordt gecommuniceerd, ‘opgeslagen informatie’. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld emotionele trauma’s en kennis die je bezit zonder die ooit te hebben vergaard. Onder bepaalde omstandigheden wordt opgeslagen informatie vitale informatie.  Een tennisser die bijvoorbeeld jarenlang door een trainer in de arm werd geknepen wanneer hij slecht presteerde, kan jaren later ineens furieus worden als hij op deze bewuste plek wordt aangeraakt. De aanraking maakt de opgeslagen emotionele informatie vrij en is dan ‘vitaal’ geworden.

De Taijiwuxigong-beoefening gebruikt uiteenlopende informatiedragers: ademhaling, vibratiekracht en spontane beweging. Van deze drie wordt alleen vibratiekracht door mentale kracht verder ontwikkeld. Tijdens de beoefening van daoyin-oefeningen (door de geest gecontroleerde bewegingsoefeningen) wordt geen acht geslagen op de ademhaling of met aandacht gevolgd en bij spontane bewegingsoefeningen is de geest niet actief. Bij deze oefeningen ontstaan willekeurige bewegingen en neemt de vibratiekracht in het lichaam toe.

De Taijiwuxigong-beoefenaar gebruikt mentale kracht voor het intensiveren van vibratiekracht. Dit wordt gedaan door twee ogenschijnlijk onverenigbare tegengestelden met elkaar te combineren. De gewrichtsruimten worden vergroot en de spieren maximaal ontspannen en de geest is ontspannen en gefocust. De ruimte in de gewrichten wordt vergroot door zich voor te stellen dat er druk op het lichaam wordt uitgeoefend en dat het hiertegen weerstand moet bieden. Deze voorstelling intensiveert de vibratiekracht in het lichaam en om deze naar de extremiteiten te leiden, wordt de aandacht op een imaginair doel gericht buiten het lichaam. Zo ontstaat in het lichaam een uiterst coherent vibratiepatroon met een eenduidige beweegrichting.
Door de vibratiekracht in het lichaam zo te intensiveren en te orkestreren dat die in één specifieke richting beweegt, wordt vitale informatie naar alle delen van het lichaam verspreid. Om vitale informatie op het lichaam van de cliënt over te dragen, stemt de Medische Qigongtherapeut zich af op de ander en intensiveert en orkestreert de vibratiekracht in het eigen lichaam dan zo dat het evenwicht herstellende informatie vormt. Deze informatie wordt vervolgens via vooral de handen overgedragen.

Lege Kracht die voor therapeutische doeleinden wordt gebruikt, heeft een breed spectrum aan vibratiefrequenties en wordt aanhoudend of in een keer overgedragen.

Bij martiaal gebruik komt Lege Kracht vrij wanneer een gedachte opkomt. De vrijkomende, explosieve Lege Kracht brengt de ander uit evenwicht. Dit gebeurt als deze ontvankelijk is voor deze kracht.

Vibratiekracht kan zich ook zonder mentale kracht tot een intense kracht ontwikkelen. Dit gebeurt bij diepe ontspanning, zoals in meditatie. Deze kracht heeft een zeer hoge vibratiefrequentie en kan eventueel voor behandeldoeleinden worden gebruikt.

BlogVolg ons


Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld