Wat we kunnen doen om ons immuunsysteem te versterken? 1

Blog

Wat we kunnen doen om ons immuunsysteem te versterken? 1

8 maart 2020

Nu het coronavirus zich meer en meer verspreidt, is het wijs ons immuunsysteem te versterken.
In de beoefening van qigong en taiji doen we dit door de activiteit van het onderste dantian te vergroten. Het onderste dantian bevindt zich 3 à 4 duimbreedten (cun) onder de navel, in een gebied dat rijk is aan lymfeknopen. Dit zijn opslagplaatsen van B- en T-lymfocyten (typen witte bloedcellen); immuuncompetente cellen die een belangrijke rol spelen in ons immuunsysteem.
Wanneer de activiteit van het onderste dantian toeneemt, neemt de lichaamstemperatuur in de onderbuik toe en het aantal lymfocyten.
Ook al stimuleren qigongoefeningen en taiji-vormbeoefening het onderste dantian sowieso, we kunnen dit qi-centrum nog meer stimuleren door het nog meer aandacht te geven.

Er zijn drie manieren om de qi-activiteit in het onderste dantian te laten toenemen:

LICHAAMSHOUDING

Staand door het lichaamsgewicht te laten rusten op de voorvoeten (waarbij de hielen contact houden met de vloer).
Zittend door de voeten parallel op schouderbreedte te plaatsen op de grond, de hoek in de knieholten ongeveer 80° te laten zijn en het bovenlichaam iets naar voren toe over te laten overhellen. Hierdoor valt het lichaamszwaartepunt samen met het onderste dantian en vergroot de qi-activiteit van dit centrum. De wervelkolom wordt gestrekt en het bovenlichaam ontspannen.
De toename van de qi in het onderste dantian maakt het lichaam vrij van belemmeringen. De qi kan dan ongehinderd in het lichaam circuleren en expanderen.

ADEMHALING/KLANK

Ademhaling: door het volgen van de ademhaling verzamelt de qi zich in het onderste dantian. Dit kan worden gedaan in een staande- zittende- of liggende houding. Liggend op de rug liggen de armen opzij met de handpalmen naar boven of naar beneden. De ademhaling is de buik- of borstademhaling. De wervelkolom wordt gestrekt en het bovenlichaam ontspannen.
De ademhaling wordt gevolgd. Het volgen verdiept de ademhaling en wordt regelmatiger. Terwijl de duur van de inademing ongeveer gelijk blijft, wordt die van de uitademing en adempauze steeds langer. Hierdoor neemt de neerwaartse druk van de uitademing toe en bereikt de lichaamsuiteinden. De qi in het onderste dantian neemt toe een daarmee de circulatie en expansie van de qi. Dit maakt het lichaam vrij van belemmeringen en zuivert het van externe ziekteverwekkende factoren.
De qi verspreidt zich tot ver voorbij de lichaamsbegrenzingen. Dit versterkt de Wei Qi, de beschermende qi die als een schild om ons lichaam ligt. Hoe vitaler we zijn, hoe omvangrijker dit schild.

AANDACHT

In de staande- zittende- of liggende houding verblijft de aandacht in het onderste dantian. De geest is zowel open als geconcentreerd.
De focus stimuleert het onderste dantian. De toename van de qi maakt dit fenomeen voelbaar waardoor die de geest ankert.

BlogVolg ons


Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld