oefeningen met klank, workshop

Qigong kent een grote verscheidenheid aan oefeningen die het reguleren van de energiehuishouding tot doel hebben. Dit zijn onder andere oefeningen met klank. Langgerekte sonore klanken, korte krachtige uitstoten, twee- of meerlettergrepige klanken zoals mantra’s, maar ook klanken die we spontaan maken, zoals zuchten en lachen.

De basis voor oefeningen met klank is de ademhaling. Tijdens de in- en uitademing treedt er in het lichaam een drukverplaatsing op. Qigong gebruikt die voor het activeren van het onderste dantian, het intensiveren van de qi-circulatie en het afvoeren van pathogene factoren. Door klanken te maken worden deze effecten versterkt.

Alle cellen van ons lichaam vibreren. Deze vibratie-activiteit intensiveert qigong zo dat die voelbaar wordt. Als we klanken maken wekken we vibraties in ons lichaam. Die resoneren in de lichaamsholten; in de buik, borst, keel, mond en sinussen. De door het lichaam geproduceerde vibraties kunnen vooral met lang aangehouden klanken worden geharmoniseerd. Dit is mogelijk door de ontplooiing van de klankvibraties in het lichaam te volgen en te anticiperen op onregelmatigheden die hierin dan aan het licht komen. Onregelmatigheden als stagnatie en deficiëntie kunnen dan door kleine veranderingen in klankmodulatie en aanpassing van de lichaamshouding worden gecorrigeerd.

Korte krachtige uitstoten van klanken stuwen de qi met grote kracht in specifieke kanalen en richtingen. Dergelijke klanken doen het lichaam strekken en voeren pathogene factoren op de snelst mogelijke manier uit het lichaam.

Sommige klanken, zoals lettergrepen van mantra’s, worden snel herhaald. De opeenvolgende klanken en de vibraties die zij in het lichaam wekken zijn fractalen; golfbewegingen van verschillende schaalgrootte. Deze golfbewegingen kunnen tijdens het snelle herhalen van de lettergrepen steeds meer in fase komen, met elkaar gaan harmoniëren. De cadans die zo ontstaat, verbindt ons met de spirituele kracht die in de mantra’s besloten ligt.

Locatie: Pand 18, St. Josephstraat 18, ‘s-Hertogenbosch
Datum: 10 juni van 10.00-16.00
Kosten: € 70,-
Aanmelden

BlogVolg ons


Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld