Transformatie door te doen alsof die zich al heeft voltrokken

Blog

Transformatie door te doen alsof die zich al heeft voltrokken

26 juni 2017

“Hoe word ik verlicht?” vroeg een bezoeker van een bijeenkomst met Jean Klein. Hij antwoordde hierop: “Door te leven als een verlichte!” Ik was verrast door dit ongewone antwoord van deze Advaita-Vedantaleraar. Zijn antwoord verraste me omdat het in deze traditie veel gebruikelijker is dat zo’n vraag wordt beantwoord met een tegenvraag, zoals: “Wie is de ik die verlicht wil worden?” Een dergelijke tegenvraag zou uitnodigen tot zelfonderzoek maar Jean leek te suggereren dat de illusoire ik ook kan oplossen door eenvoudig te leven als een verlichte.

De suggestie dat een bepaalde staat kan worden gerealiseerd door te doen alsof die reeds is gerealiseerd, kennen we ook in de qigongbeoefening. In de lessen die ik geef, spoor ik mijn leerlingen voortdurend aan om open ter zijn. Dit doe ik terwijl ik vaak zie dat hun lichaam verkrampt is en hun geest belast is met allerlei beperkende overtuigingen. Ondanks dat deze factoren openheid in de weg staan, negeer ik ze. Het negeren van deze belemmerende factoren en het aansporen tot openheid elimineert deze factoren en leidt tot openheid.

Zo bezien was het advies van Jean Klein zo gek nog niet. Ik heb ervaren dat lichaam en geest radicaal kunnen transformeren als aan openheid radicaal gestalte wordt gegeven.

Jean Klein (1912 – 1998), Advaita-Vedantaleraar in de traditie van Ramana Maharshi en Atmananda Krishna Menon, en auteur van vele boeken over non-dualisme, bracht verscheidene jaren door in India, waarin hij zich grondig in Advaita en yoga verdiepte. In 1955 werd de waarheid van het non-dualisme een levende werkelijkheid. Vanaf 1960 gaf hij onderricht in Europa en later in de Verenigde Staten.

BlogVolg ons


Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld