Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat kan ik het beste doen: taiji of qigong?

Dit hangt af van je ambitie en mogelijkheden. Taiji is een relatief lange bewegingsvorm. Dit vraagt van de beoefenaar om veel bewegingen te onthouden. Aangezien de bewegingsoefeningen van qigong aanzienlijk korter zijn, is qigong voor veel mensen toegankelijker.

Ik onderwijs twee taiji-vormen: Xiao Jia en Tong Jia. Xiao Jia is een elegante bewegingsvorm die weinig fysieke inspanning vergt en daarom zeer geschikt is voor ouderen. Tong Jia heeft een meer uitgesproken martiale uitstraling. Deze vorm vergt een grotere fysieke inspanning en is daarom meer geschikt voor jonge mensen.
In de qigonglessen onderwijs ik verschillende qigongmethoden. In deze lessen worden geleide bewegingsoefeningen gedaan, spontane bewegingsoefeningen, ademhalingsoefeningen, oefeningen met klank en meditatie. Bij de spontane bewegingsoefeningen wordt de controle over het lichaam opgegeven. Het lichaam herstelt zichzelf op een zelfgekozen wijze van een verstoorde balans. Bij taiji maken meditatie en spontane bewegingsoefeningen geen onderdeel van de beoefening.

Wat heb ik nodig voor de lessen?

Soepel zittende kleding en schoenen met platte zolen.

Ik heb gezondheidsklachten. Hoe verbetert de qigongbeoefening mijn gezondheid?

In de qigonglessen leer je oefeningen en taiji-principes. Deze principes worden in alle oefeningen toegepast. Om deze principes effectief te kunnen toepassen, is het ontwikkelen van de sensitiviteit, het voelend vermogen, onontbeerlijk. Deze ontwikkel je door herhaald oefenen. Zo ontwikkel je je voelend vermogen en capaciteit om je lichaam te helen in samenhang met elkaar. Op deze wijze kun je je gezondheid en welbevinden op eigen kracht verbeteren.

Ik ben lichaamsgericht therapeut. Welke oefenmethode ondersteunt mijn therapeutisch werk het meest?

Omdat qigong primair gericht is op het verbeteren van de gezondheid, hebben lichaamsgerichte therapeuten het meest baat bij de beoefening van qigong.

Hoe kan de beoefening van qigong mij ondersteunen in mijn therapeutisch werk?

De oefeningen helpen je je helende krachten en diagnostische vermogens te vergroten en je lichaam te zuiveren van ziekteverwekkende factoren.

Vaak nemen lichaamsgerichte therapeuten ziekteverwekkende factoren op van hun cliënten. Daarom is het doen van oefeningen die het lichaam zuiveren voor lichaamsgerichte therapeutenwelhaast onontbeerlijk. Ook omgekeerd dragen lichaamsgerichte therapeuten vaak ziekteverwekkende factoren van hun lichaam over op hun cliënten. Onbedoeld gebeurt dit als hun lichaam niet ‘schoon’ is. Om cliënten niet te belasten met deze ziekteverwekkende factoren, is het beoefenen van qigong een aanrader.

Kan ik ook individuele lessen volgen?

Ja; ik leer je dan oefeningen ‘op maat’: oefeningen toegesneden op wat jij nodig hebt.

BlogVolg ons


Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld