Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken? 2

Blog

Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken? 2

26 maart 2020

In mijn vorige blog ging ik in op hoe we in de beoefening van taiji en qigong de Wei Qi, de beschermende qi, kunnen versterken door aan bepaalde aspecten nog nadrukkelijker aandacht te geven. In de tweede blog ga ik hier dieper op in en komen ook andere aspecten aan bod. Aan het slot geef ik instructies voor de Maria Houding.

Om besmetting met het corona-virus te voorkomen, is het advies afstand te houden van elkaar en sociale contacten tot een minimum te beperken. De maatregelen die we moeten nemen zijn beperkende maatregelen.

Reguliere artsen hebben geen adviezen voor het versterken van ons immuunsysteem. Zulke adviezen komen uit de alternatieve hoek en zijn volgens hen niet wetenschappelijk onderbouwd.
Op basis van inzichten uit de Traditionele Chinese Geneeskunde, qigong en andere natuurgeneeswijzen, doe ik  hier een paar aanbevelingen.
Met het versterken van ons immuunsysteem worden we niet onkwetsbaar maar bereiken wel dat het zich goed kan verweren tegen externe ziekteverwekkende factoren; we worden er vitaler door en hebben meer vertrouwen in ons vermogen om met onzekerheden om te kunnen gaan.

WEI QI

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde beschermt de Wei Qi ons tegen externe ziekteverwekkende factoren, waaronder virussen. De kracht ervan bepaalt de mate waarin we weerbaar zijn.

De Wei Qi beweegt in de buitenste lagen van de huid; verwarmt, bevochtigt en voedt de huid en spieren en reguleert de transpiratie (via het openen en sluiten van de poriën) en hierdoor van invloed op de lichaamstemperatuur.

VOEDING EN ADEMHALING

Via een complex proces transformeert ons lichaam voedsel en zuurstof tot voedende en beschermende qi: Jing Qi en Wei Qi.

Voeding speelt een cruciale rol in de vorming van de Wei Qi. De basis voor een gezond dieet zijn ongeraffineerde voedingsmiddelen en een verscheidenheid aan granen en groenten. Het eten van eenvoudig bereide maaltijden in bescheiden porties, versterkt ons immuunsysteem. Bewerkte producten en ranzige noten en zaden kunnen we beter vermijden en olie en vetten kunnen we het beste in kleine hoeveelheden gebruiken. ’s-Avonds laat eten is niet verstandig.

De volledige ademhaling versterkt de Wei Qi. De ademhaling is een parameter die onder andere laat zien hoe ontspannen we zijn. Emoties als woede, verdriet, angst en stress beïnvloeden elk op een andere manier de ademhaling. Mits we niet worden overweldigd door zulke emoties kunnen we door het volgen van de ademhaling, onze gemoedsrust herstellen.

Inmiddels is het lente en is daarmee de tijd aangebroken ons lichaam te zuiveren van de afvalstoffen die zich  door copieuze wintermaaltijden hierin hebben opgehoopt. De maaltijden die we in de lente eten, moeten de lichtste van het jaar zijn. In de lente beweegt de qi in de natuur overheersend naar omhoog en naar buiten. In overeenstemming hiermee moeten onze maaltijden zo bereid en samengesteld zijn, dat die in ons lichaam dezelfde acties hebben. Spruiten en jonge groenten verdienen de voorkeur. Omdat zout een samentrekkend effect heeft, moeten we deze smaakmaker nog spaarzamer gebruiken en omdat zware maaltijden de lever doen stagneren, moeten die licht zijn.
Het gebruik van mild scherpe kruiden, zoals basilicum, venkel, majoraan, rozemarijn, dille, karwij en laurier, is aan te bevelen. Uien, knoflook, paddenstoelen en gember zijn goed om te gebruiken. Uien en knoflook zijn een natuurlijk antibioticum. Zij hebben antimicrobiële en antivirale eigenschappen. Gember is een antihistaminicum en heeft slijmoplossende eigenschappen. Paddenstoelen, zoals shiitake en maitake (te koop op biologische markten), versterken het immuunsysteem.

Een mooi voorbeeld van het volgen van de hierboven beschreven uitgangspunten, is te zien in de documentaire Delicatessen uit een Kleine Wereld. In deze film is een ouder echtpaar te zien in Val d’Aoste in Noord Italië dat zo rond eind maart naar wilde groenten zoekt omdat zij bijna door hun wintervoorraden heen zijn en nog geen  voorjaarsgroenten.

OMGEVING

Een omgeving die schoon en ordelijk is, waar veel zonlicht komt en het water zuiver is, versterkt ons immuunsysteem en een vochtige, dampige omgeving ondermijnt die. Tegen extreme weersomstandigheden moeten we ons beschermen door aanpassing van onze kleding.

INSPIRATIE

Inspirerende mensen kunnen ons lichaam bevrijden van gestagneerde qi en onze geest verhelderen. Nu we sociale contacten moeten mijden, biedt YouTube uitkomst.
Voor wie zich wil laten inspireren door mijn spirituele helden, raad ik de video’s van Tony Parsons en Jim Newman aan. Ook als je niet in hardcore non-dualisme geïnteresseerd bent, zijn er talloze andere video’s die je hart kunnen doen open gaan en verlichten.

Zo zag ik onlangs de fantastische documentaire Sidik and the Panther. In het ruige berglandschap van Koerdisch Noord-Irak zoekt Sidik al vijfentwintig jaar naar de Perzische panter. Hij is ervan overtuigd dat als deze luipaardachtige wordt gesignaleerd, het hele gebied  zal worden aangemerkt als beschermde natuur. Hij hoopt hiermee dat zo ook een einde zal komen aan de bombardementen en moorden die de streek al decennialang teisteren. Zijn doorzettingsvermogen en rotsvaste geloof in de harmoniserende invloed die de natuur op de mens kan hebben, maakte diepe indruk op mij.

LICHAAMSHOUDING

Zo rond ons dertigste levensjaar is ons lichaam uitgerijpt en zijn we in de kracht van ons leven. De qi is overvloedig en breidt zich uit, vanuit de verticale centrale as in ons lichaam, de Zhong Mai, tot ver voorbij de lichaamsbegrenzingen. Buiten het lichaam vormt de qi een veld. De expansie van de qi verruimt de lichaamsstructuur, zuivert ons lichaam en beschermt het tegen externe ziekteverwekkende factoren. Wanneer we gaan staan of zitten richt ons lichaam zich, door de overvloed aan qi, als vanzelf op. De qi van de Du Mai, het Gouverneurkanaal, stuwt krachtig omhoog van het staartbeen over de schedel naar het verhemelte. De opstuwende qi vergroot de tussenwervelruimten en voedt de nieren, bijnieren en het brein. In deze levensfase zijn de interne organen zo vitaal dat zij de omringende lichaamsstructuren naar buiten duwen. De ruime lichaamsstructuur maakt een intensieve informatie-uitwisseling in het lichaam mogelijk. Het lichaam strekt zich moeiteloos en kan zich diepgaand ontspannen. Via de Yongquan-punten onder de voetzolen neemt het aardekracht op. Deze kracht verrijkt de toch al overvloedige qi in het lichaam. De geest is sterk en flexibel en de veerkracht is groot.

Naarmate we ouder worden, neemt de vitaliteit af en hopen zich meer en meer ziekteverwekkende factoren op in ons  lichaam. Voor een deel zijn deze factoren residuen van emoties. De kracht waarmee de qi in de Du Mai opstuwt, neemt af. Hierdoor wordt de invloed van de zwaartekracht op onze lichaamshouding groter. Ons lichaam comprimeert en neemt geen aardekracht meer op. De lichaamsstructuren, waaronder de wervelkolom, gaan steeds meer op de interne organen drukken. Een gecomprimeerde lichaamshouding verdicht het lichaam, belemmert het functioneren van de interne organen en vertroebelt de informatie-uitwisseling in het lichaam.
De ademhaling wordt oppervlakkiger; de circulatie van de qi in de Jing Luo – het stelsel van kanalen en collateralen – stagneert en de qi van de Zhong Mai breidt zich nauwelijks meer uit. De omvang van het qi-veld rondom het lichaam is klein en doorlatend en biedt zo weinig bescherming tegen externe ziekteverwekkende factoren. Langdurige emotionele gemoedstoestanden en trauma’s versterken dit proces nog meer.

De verandering van de lichaamshouding gaat zo geleidelijk dat die veelal niet worden opgemerkt. We merken niet op dat de ruimte tussen de schouderbladen kleiner wordt, dat de ene schouder lager is dan de andere, dat zij niet meer loodrecht boven het bekken zijn gestapeld, dat de borst verstrakt is, de nek verkort, de nierstreek gecomprimeerd, etc. En omdat een slechte lichaamshouding niet wordt aangemerkt als een gezondheid ondermijnende factor, worden we ook niet aangemoedigd deze te voorkomen.
Met het behouden van een ontspannen, gestrekte lichaamshouding kunnen we het verouderingsproces harmonisch laten verlopen en kan de Wei Qi ons lichaam blijven beschermen.

SEKSUELE ACTIVITEIT

De Wei Qi heeft zijn oorsprong in de nieren en bijnieren, wordt gevoed door de spijsverteringsorganen en verbreidt zich via de longen en het hart naar buiten het lichaam. Omdat seksuele activiteit de nieren, bijnieren en de met deze organen geassocieerde Jing (essentie, constitutionele energie) uitput, is het wijs hierin matig te zijn. Via ejaculatie verliest de man Jing en ondermijnt dit de vorming aan van de Wei Qi.

RUST

Overmatige inspanning, geringe nachtrust, het voortdurend verdelen van de aandacht, het aldoor verwikkeld zijn in gedachten en gevoelens en het vasthouden aan negatieve overtuigingen, putten lichaam en geest uit en verzwakt de Wei Qi.
Leid een regelmatig leven, neem op gezette tijden rust, doe je bezigheden met toewijding en heb notie van opwellende gedachten en gevoelens zonder op hen in te gaan!

HERKENNING VAN ONZE OORSPRONKELIJKE NATUUR

Het lichaam dat steeds meer verdicht, waarin de qi zich niet goed kan ontplooien en de ademhaling oppervlakkig is, versterkt onze identificatie met ons lichaam, denken en voelen. En omgekeerd versterkt de identificatie deze krampverschijnselen. De herkenning dat wij de openheid zijn waarin lichaam, gedachten en gevoelens verschijnen en in gekend worden, bevrijdt de qi in ons lichaam, verruimt de lichaamsstructuren en verdiept onze ademhaling.
De herkenning van onze oorspronkelijke natuur is het ultieme medicijn; een medicijn waarvoor geen recept is.

QIGONG OEFENING: DE MARIA HOUDING

  1. Sta rechtop. Je lichaam is gestrekt en ontspannen.
  2. Trek de kin iets in om de schedelrand iets op te trekken.
  3. Laat je lichaamsgewicht rusten op de voorvoeten waarbij je hielen stevig contact hebben met de grond.
  4. Breng je armen naar opzij. Zij wijzen in een hoek van 45° naar de grond.
  5. Open je hartstreek.
  6. Creëer ruimte tussen je duim en wijsvinger en projecteer je duimen de grond in.
  7. Vereenzelvig je met de Heilige Maagd Maria. Voel compassie voor de gehele mensheid; voor de begoocheling en onwetendheid dat zoveel lijden voortbrengen. Straal je compassie uit, zonder enige terughoudendheid. Laat vanuit je hart de qi ongelimiteerd uitbreiden.
  8. Laat de voorstelling oplossen en blijf enige tijd in stilte.
    Er is geen mensheid, geen begoocheling, geen onwetendheid; alleen dit wat is, onbegrensd, ondefinieerbaar en ongrijpbaar.

De oefening laat de qi in de Zhong Mai vrijkomen, in het bijzonder het hart, en zuivert het lichaam van residuen van emoties. De expansie versterkt de Wei Qi.

BlogVolg ons


Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld