korte cursussen

QIGONGOEFENINGEN MET KLANK

Qigongoefeningen met klank versterken het lichaam, maken het vrij van stagnatie en zuiveren het. De oefeningen vergen weinig inspanning en zijn uitermate effectief.

Bij het maken van klanken is het lichaam gestrekt en ontspannen. In een dergelijke lichaamshouding kan de ademhaling volledig en regelmatig zijn en zijn de lichaamsholten maximaal verruimd. Klanken kunnen hierdoor optimaal resoneren en kunnen hun trillingen zich ongehinderd in het lichaam voortplanten.

Qigongoefeningen met klank hebben hun oorsprong in uiteenlopende spirituele tradities en de Traditionele Chinese Geneeswijzen. Het zijn lang aangehouden, sonore klanken; korte, krachtige klanken; een of tweelettergrepige klanken en mantra’s. Elke klankoefening heeft een specifiek helend effect.

Naarmate het lichaam wint aan kracht en in toenemende mate vrij wordt van stagnatie en belastende factoren, wordt de geest stiller, opener en helderder. De lichaamskrachten die aanvankelijk nog door de geest moesten worden gemobiliseerd en aangestuurd, worden nu door het bovenste dantian gemotiveerd. In dit stadium van de beoefening is de geest diepgaand ontspannen en volgt het de lichaamskrachten zoals zij het lichaam op de meest subtiele wijze voeden en zuiveren.

Online: zolang de lockdown duurt iedere woensdagavond van 20.00-21.15. Kosten: € 10,- per keer.
aanmelden

E MEI

E Mei qigong (voluit: E Mei Shi Er Zhuang) is misschien wel de meest verfijnde traditionele qigongmethode. De naam verwijst naar de berg in Sichuan waar de methode is ontstaan. Een tijdlang deelden beoefenaars van uiteenlopende disciplines hun kennis en vaardigheden en ontwikkelden hier nieuwe oefenmethoden. Door politieke omstandigheden heeft E Mei helaas niet de bekendheid verworven die het verdient.

E Mei qigong omvat twaalf bewegingsoefeningen en meditatie. Sommige bewegingsoefeningen zijn kort en eenvoudig en andere zijn uitgebreid en complex. Kenmerkend zijn de uiteenlopende hand- en voetposities en het spiraalsgewijs bewegen van de armen en benen. Door het aannemen van specifieke hand- en voetposities wordt de qi via specifieke meridianen naar de lichaamsuiteinden gestuwd.
Een aantal hand- en voetposities worden bij medische qigong therapie en qigong-tuina gebruikt voor therapeutische doeleinden.

Bij de E Mei meditatie beweegt de qi nog subtieler door het lichaam. De geest verstilt in toenemende mate en het interne milieu verschijnt steeds helderder voor het geestesoog.

Tijdens de korte cursus wordt steeds een E Mei oefening of een deel ervan onderwezen; een behandeltechniek geleerd en een meditatie-oefening gedaan.

‘s-Hertogenbosch, zaterdag 27 februari, 13 maart en 3 maart.
Tijd: 10.00-12.30
Pand 18, Josephstraat 18
Kosten: € 75,-
aanmelden

BlogVolg ons


Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld